Festival in Park de Twee Heuvels?
10-12-2019

Festivals in Park De Twee Heuvels

Een festival in Park De Twee Heuvels? Menig liefhebber van het park zal zich even achter de oren hebben gekrabd bij dat bericht. Toch is het fraaie park bij uitstek geschikt om natuur en cultuur met elkaar te verbinden.

image00001

Wandelen, spelen, de hond uit laten – het Park De Twee Heuvels is een heerlijke plek om buiten te zijn en even tot rust te komen. Maar het park is veel meer dan een groene oase in de stad. Het evenementenveld is een toplocatie voor festivals of andere culturele activiteiten. Bij de aanleg van het veld is rekening gehouden met de eventuele evenementen die hier kunnen plaatsvinden.

Optimale balans

De keuze voor het Park De Twee Heuvels als festivallocatie sluit aan bij het spreidingsbeleid van de gemeente. Er komt heel wat bij kijken. Amna Durrani, beleidsadviseur Cultuur bij de gemeente Rotterdam: “Rotterdam is een echte evenementenstad. Daarom is het belangrijk om die evenementen goed over de stad te verdelen en een optimale balans te vinden tussen leefbaarheid en dynamiek. Een vergunning wordt niet zomaar verleend. Daarbij kijken we natuurlijk ook naar de directe omgeving: hoe zit het met de bereikbaarheid? Hoe zit het met geluidshinder? En hoe zorgen we dat het park blijft wat het is: een mooie en schone plek voor iedereen die houdt van natuur, recreatie en cultuur.”

Parkzicht Outdoor

In de zomer van 2020 staat het eerste festival op de agenda: ‘Parkzicht Outdoor’, een relatief kleinschalig retro-hardcore-feest. “Bij de aanleg van het park is ook rekening gehouden met evenementen”, zegt Durrani,. “Met voldoende ruimte, brede voetpaden en een speciale samenstelling van de ondergrond is het terrein goed berekend op grotere aantallen bezoekers."

Nauw samenwerken

Behalve ‘Parkzicht Outdoor’ zijn er vooralsnog geen andere evenementen gepland in het Park De Twee Heuvels. “Na het festival zullen we eerst gaan evalueren wat goed ging en wat beter kan”, zegt Durrani. “Daarbij werken we nauw samen met omwonenden, vervoersbedrijven, de veiligheidsregio en tal van andere partijen. Dat doen we nu natuurlijk ook al: we vragen bewoners- en gebiedscommissies nadrukkelijk om mee te denken over een zogenoemd locatieprofiel voor het park."

'Zuid' op de kaart

Durrani begrijpt heel goed dat niet iedereen zit te wachten op festivals in het park, ook al is het relatief kleinschalig. “Toch zie ik het vooral als een kans om Rotterdam-Zuid op de kaart te zetten: als een plek waar je terechtkunt voor fantastische evenementen, culturele festivals en tal van andere activiteiten voor jong en oud. En je kunt er de grootste tijd van het jaar nog heerlijk tot rust komen, wandelen of sporten ook – wat wil je nog meer?”