Volop grote namen op Varkenoord
16-10-2019

Volop grote namen op Varkenoord

Meer dan 70 jaar lang speelde de jeugd en amateurs van Feyenoord op de velden van Varkenoord. Met de komst van het gloednieuwe FASC-complex zijn de verouderde velden niet meer nodig. Op de plek waar onder andere Wim Jansen, Jan Boskamp, Robin van Persie en Georgino Wijnaldum groot werden, zijn de laatste gebouwen gesloopt.

Wat gebeurt er nu op Varkenoord?

Varkenoordsloop
Foto: Raymond van Meenen

Varkenoord zit momenteel in de tweede fase van de sloop. De tribune, de kantine en het kantoorgebouw zijn de laatste bouwwerken die gesloopt worden. Half november moet het allemaal verdwenen zijn. Op de daardoor gecreëerde ruimte komen twee hybride velden. In juni 2020 liggen ze ingezaaid klaar te wachten op het nieuwe seizoen. Met de aanleg daarvan is het werk op het nieuwe Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord (FASC) complex afgerond.

>

Wat gebeurde er vroeger op Varkenoord?

Henk van der Stoep is al meer dan 75 jaar lid van SC Feyenoord, waarvan hij de laatste 27 jaar als onbezoldigd archivaris bij de club betrokken was. Hij herinnert zich vooral de wedstrijden in de jaren 60. “Toen zaten er wel eens 3000 of 4000 man op de tribune te kijken naar de jeugdwedstrijden”, zegt hij. “Een fantastische tijd.”

Cruijff

Het was een ‘hele happening’ - om de 14 dagen - als er weer een andere club op bezoek kwam en hartelijk ontvangen werd door een vaste club fans. “Dan gebeurde er echt iets, je kreeg gewoon Feyenoord-Ajax in het klein.” Met volop grote namen: “Zelfs Cruijff heeft hier nog rondgelopen."

'Wimpie' Jansen

Twee specifieke Feyenoorders schieten Van der Stoep meteen te binnen als hij aan vroeger denkt: “Wimpie Jansen en Jan Boskamp. De eerste mag wat mij zeker niet ontbreken in het rijtje tussen Van Hanegem en Moulijn. De laatste is een geweldige vent en een Feyenoorder voor het leven. Hij heeft hier zelfs nog als materiaaljongen rondgelopen als 16-jarige jongen.”

Huisjes

Peggy Carlicher, algemeen manager van SC Feyenoord, is al een kleine dan 40 jaar betrokken bij de club. Ook zij heeft het complex in volle glorie meegemaakt. Ze herinnert zich vooral de twee kleine stenen huisjes op het terrein, waar de kantinebeheerders en terreinchefs en trainers woonde. “Ome Henk Bos woonde in het ene huisje toen hij de kantine beheerde en in het andere huis heeft Hans Kraay senior gewoond toen hij speler was bij Feyenoord. Ook junior heeft er een tijd rondgerend als klein kind.”

Peggy Carlicher over haar grote liefde Varkenoord

Luxe

“We hebben hier een geweldige tijd gehad”, zegt ze. “Maar het was ook allemaal wel toe aan vervanging. We krijgen er luxe faciliteiten voor terug in het nieuwe complex en vooral voor de Feyenoord-jeugd ligt er nu een complex dat bij een profclub past. Het krachthonk dat ze nu hebben is denk ik wel 6 keer groter dan het in het oude was.”

Klein stadion

Jan Vink, de projectleider van het Ingenieursbureau Rotterdam voor het Stadionpark, is dan ook trots op de 1ste fase van het nieuwe sportcomplex dat er nu ligt. “We werken samen met Feyenoord, ontwerpers, aannemers en leveranciers om tot een passend sportcomplex te komen, in 2017 zijn we daar al mee gestart en daar zien we nu het resultaat van. Ik vind dat we iets moois hebben neergezet. “Het hoofdveld lijkt net een klein stadion”, zegt Jan Vink. “Laat die fans maar komen dus! We zien de aanleg van de 2de (laatste)fase met vertrouwen tegemoet.”