Ontdek de nieuwe Buitenplaats Brienenoord
24-09-2019

Vernieuwde Buitenplaats is open

De vernieuwde buitenplaats op het Eiland van Brienenoord is geopend. In een bijzonder gebouw, dat voor 70% bestaat uit materiaal dat van de oude buitenplaats komt, is nu opnieuw plek voor cultuur en educatie op het eiland. “Een plek waar alles kan, alles mag”, volgens mede-initiatiefnemer Rineke Kraaij.

Tussen rivier en stad

Het gebouw heeft een bijzonder karakter. Het is niet alleen duurzaam opgebouwd. “Het biedt ook een bijzonder uitzicht op de rivier aan de ene kant en de stad aan de andere kant. Daardoor worden natuur en stedelijkheid in een ruimte verbonden.” Met de verbouwing van de Buitenplaats wordt een duidelijk voorbeeld gegeven voor ‘anders denken’, iets waar de Buitenplaats voor staat.

Buitenplaats3

Foto: Buitenplaats

Kinderen en volwassenen

Van Ja-knikkers van de NAM tot een zalmvisserij en uiteindelijk een zomerkamp, bedoeld voor arme Rotterdamse kinderen. “De nieuwe Buitenplaats moet plek geven om na te denken over de toekomst, door terug te kijken naar de geschiedenis”, zegt Rineke. “We hebben restanten van die geschiedenis meegenomen in de nieuwe Buitenplaats. Het moet een plek zijn waar je een gevoel hebt dat alles kan en alles mag, net zoals vroeger op het Zomerkamp.”

Buitenplaats2

Foto: Buitenplaats

Ontspannen en ontdekken

Nu is de nieuwe buitenplaats elke vrijdag geopend. Samen met bezoekers willen de organisatoren het komende jaar ontdekken wat de invulling van de Buitenplaats precies moet worden. Voor de komende vrijdagen zijn interessante Rotterdammers gevraagd om het programma van de Buitenplaats vorm te geven. “Schrijvers, kunstenaren en koks. Iedereen die denkt de Buitenplaats een interessante invulling te kunnen geven is welkom.”

 

 

Wat er gaat gebeuren is nog niet zeker. Voor nu kunnen bezoekers dat elke vrijdag tussen 09.30 en 16.30 uur komen ontdekken. Rineke: “Met soms aansluitend een borrel om terug te blikken op de geschiedenis van een veelbewogen stukje Stadionpark en de toekomst ervan samen vorm te geven.”

 

Het Eiland is toegankelijk via een bruggetje aan het einde van het Hoendiep. Hier kunt u overheen wandelen, fietsen en als het echt niet anders kan is het ook toegankelijk voor de auto.