Natuurvriendelijke oevers op Eiland van Brienenoord
05-12-2018

Veel natuurvriendelijke oevers op het Eiland van Brienenoord

De oevers aan de oost-, west- en zuidkant van het Eiland van Brienenoord worden natuurvriendelijk. Tussen het eiland en de strekdammen komt meer ruimte voor natuur. Zo ontstaat er een opbouw van zandbanken waar eb en vloed vrij spel krijgen. De nieuwe plannen voor het eilandje werden tijdens een informatiebijeenkomst in de kantine van de Volkstuinvereniging van Brienenoord gepresenteerd.

 

‘De oevers van het Eiland van Brienenoord bestaan nu eigenlijk alleen maar uit harde contouren, je kan het eiland zo uittekenen’, vertelt ontwerper Wolbert van Dijk van de gemeente. Hij legt uit wat de nieuwe plannen betekenen. ‘Straks zijn die oevers juist flexibeler en staan ze af en toe onder water. Voor de avonturiers komt er ook een laarzenpad. Je kan wandelen buiten de gebaande paden. Als een beetje modder je niet afschrikt natuurlijk’. 

Spindotter en steltloper

Door de verandering van de oevers, verandert ook de flora en fauna, weet Van Dijk. ‘De spindotterbloem is nu al aanwezig op het eiland, maar dat wordt nog veel meer.’ De gele bloem komt vooral voor in getijdegebieden. Ook nieuwe vogelsoorten worden aangetrokken door de nieuwe inrichting van het eiland. Van Dijk: ‘de steltloper is een vogelsoort die een beetje schuw is, maar zich wel thuis voelt op zandbanken tussen de modder. We richten de westbank van het eiland zo in dat we er straks vaker steltlopers hopen te zien.’

Vleermuizen beschermd

Het plan voor een brede geul in het Eiland van Brienenoord is geschrapt. Een geul zou namelijk betekenen dat de zoetwaterpoel die er nu is, moet verdwijnen. ‘Rond die poel zitten veel vleermuizen, omdat zij daar hun eten kunnen vinden.  De geul zou ervoor zorgen dat het zoete stilstaande water wordt vervangen door zilter, dynamischer water. Daar houden de vleermuizen niet zo van. Er zou dan een andere plek voor een zoetwaterpoel gevonden moeten worden, maar dat was te gecompliceerd’, vertelt Van Dijk.  

Uitkijktoren cadeau

Baggeraar Van Oord heeft het Eiland van Brienenoord een uitkijktoren geschonken. Vanaf die toren heb je straks uitzicht op de Maas, de zoetwaterpoel en op het gebied waar de steltloper zicht gaat vestigen. Het eiland heeft veel verschillende natuurtypen, die je straks allemaal kan bezichtigen. Door de hoogteverschillen op het eiland kan je niet alleen naar boven lopen op de uitkijktoren, maar ook naar beneden, om te kijken naar de getijdennatuur. 

Volgens planning begint het werk aan het Eiland van Brienenoord eind 2019, begin 2020.