Ontwerpteam scholencomplex Sportcampus bekend
31-05-2021

Ontwerpteam scholencomplex Sportcampus bekend

Op de voormalige sportvelden van Varkenoord worden in de toekomst zo’n 800 woningen gebouwd. Ook wordt hier een nieuwe school gerealiseerd met het Onderwijs- en Sportcluster (OSC). Dwars door deze nieuwe wijk komt ook het sportieve Rondje Stadionpark. De eerste stap voor de ontwikkelingen op deze locatie is gezet: het ontwerpteam voor de nieuwe school is bekend.
 

Ontwerpteam

‘BDG Architecten heeft de ontwerpwerpwedstrijd gewonnen van het complex met twee scholen en een sporthal’, vertelt projectmanager John Dols. ‘Dat gaan we de komende tijd met de gebruikers uitwerken.’ Behalve BDG Architecten gaat ook ingenieursbureau Deerns aan de slag met de installaties en Pieters Bouwtechniek met het constructiewerk. RROG stedenbouw en landschap richt zich op de landschappelijke inrichting.

Scholen met sportprofiel

De scholen van Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) en LMC-Voortgezet Onderwijs (LMC-VO) komen op deze nieuwe locatie onder één dak. Het scholencomplex komt in het midden tussen de woningen en de nieuwe sportvelden van de Sportcampus. CVO komt er met een mavo-/havo-/vwo-school en LMC-VO met een vmbo-school.

Onderin het complex komt een sporthal van het Sportbedrijf Rotterdam en een fietsenstalling met een capaciteit van 1.700 plekken. ‘De leerlingen worden gestimuleerd om te bewegen en gezond te eten. Het sportprofiel is in het hele ontwerp verwerkt’, vertelt Coen Booster, opdrachtgever namens de gemeente. “Straks krijgen 1.700 kinderen les in het OSC in Stadionpark. Velen van hen zullen op de fiets naar school komen. Medewerkers die met de auto komen kunnen die in de parkeergarage naast het scholencomplex parkeren.’
De sporthal is alleen van de zuidkant te zien. Dit komt door het hoogteverschil van 5 meter tussen de Coen Moulijnweg en de sportvelden. Aan de Coen Moulijnweg zie je straks alleen de ingang van de hal.

Ontwerp voldoet aan alle eisen

Het ontwerp voldoet aan de strengste energie- en milieueisen. Er is veel aandacht voor klimaatadaptatie, passieve koeling en toekomstig gebruik, via een grote mate van flexibiliteit in de constructie en in de installaties. Projectmanager John Dols: ‘Net zoals bij alle scholen in Rotterdam geldt ook hier dat de scholen voldoen aan het Programma van Eisen van Frisse Scholen. Goede ventilatie is hier een belangrijk onderdeel van. Nieuw is dat er, vanwege de coronapandemie, in het ontwerp ook rekening is gehouden met speciale looproutes.’

Planning

Met de bouw van de scholen en de sporthal gaat het eerste project op het voormalige Varkenoord van start. Het is de bedoeling dat de bouw eind 2022 begint en twee jaar later in 2024 kan worden afgerond. De gemeente is al begonnen met het selecteren van een aannemer. De woningbouw zal hierna snel volgen. Daarvoor wordt nog deze zomer gestart met zoeken naar een geschikte partner.

Convenant VO op Zuid

De komst van de scholen maakt deel uit van het Convenant Voortgezet Onderwijs op Zuid. De schoolbesturen BOOR, CVO, LMC Voortgezet Onderwijs (LMC-VO) en de gemeente Rotterdam werken via het convenant al een aantal jaren samen aan een betere spreiding en doorstroming naar verschillende onderwijsniveaus op Zuid. Een ander belangrijk speerpunt uit dit convenant is het vergroten van de veelzijdigheid van het onderwijsaanbod. De vestiging van deze twee scholen van CVO en LMC-VO is één van de afspraken uit het convenant.

Impressie scholencomplex Sportcampus BDG Architecten 1Impressie scholencomplex Sportcampus BDG Architecten 3Impressie scholencomplex Sportcampus BDG Architecten 2