26-02-2019

Nieuwe fase restyling Park de Twee Heuvels

Nu de lente in aantocht is, is Park de Twee Heuvels in IJsselmonde een ideale plek om te genieten van de natuur, te ontspannen of om lekker sportief bezig te zijn. De oostkant van het park heeft een flinke opknapbeurt ondergaan en is sinds januari weer open voor publiek. Tijd om de westzijde van het park aan te pakken.
 

Ook aan deze kant van het park, dat tijdelijk is afgesloten vanwege de werkzaamheden, komen nieuwe paden te liggen. Hiervoor zullen een aantal bomen moeten wijken. Daarnaast worden een aantal zieke bomen gekapt. “Langs de nieuwe paden, die een stuk breder worden, staan straks bankjes. We leggen een route aan met trimtoestellen, waar sporters kunnen stretchen”, aldus Marina Baas. Zij is projectmanager van Park de twee Heuvels. Maar eerst zal een deel van de oude paden moeten worden gesaneerd. “Bij de fundering van de paden is destijds vervuild puin gebruikt en dat moet worden opgeruimd”, legt Marina uit.
Belangrijk onderdeel van het park wordt het Rondje Stadionpark. De 5 kilometer lange route door het gebied Stadionpark heen, loopt een stuk door het park. “We creëren ontmoetingsplekken die voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Het moet voor wandelaars, hardlopers, fietsers en skaters een fijne plek worden.”

Variatie in beplanting en insecten

Bezoekers kunnen in het park volop genieten van de natuur. Vooral in het westelijke deel is straks een grotere variatie aan planten, struiken en bomen te vinden, die het park een kleurrijk uiterlijk geven. Marina: “Dit trekt veel insecten en vlinders naar dit gebied. Daar komen weer verschillende soorten vogels op af. En dat is goed voor de biodiversiteit.” Maar naast groenvoorziening is er ook ruimte voor vertier. Het skatepark krijgt een opknapbeurt en de kabelbaan blijft, maar wordt beter ingepast in het groen in het park. Marina: “Omwonenden hebben er destijds voor gezorgd dat de skatebaan en de kaelbaan naar het park toe kwamen. We zijn blij dat we deze voorzieningen ook kunnen behouden.”

(tekst gaat door onder de foto)

Speelaanleiding park2h

Op 26 januari konden bezoekers al een rondleiding krijgen door het oostelijke deel van het park. Zo’n 70 belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Een gids nam ze mee naar de bijzondere uitkijkplek op een van de heuvels, van waar ze de andere kant van het park konden zien. “Ook was er veel belangstelling voor de nieuwe speelaanleiding, met stenen in en om het water”, vertelt Marina. “We noemen de stenen een ‘speelaanleiding’, omdat de stenen meerdere functies kunnen hebben. Kinderen kunnen er spelen, maar je kunt er ook sportoefeningen doen. Dat zag ik onlangs ook bij een bezoek aan het park; een sportende vader, terwijl zijn dochter eromheen aan het spelen was. Dat is precies waarvoor we het bedoeld hadden.” Eind 2019 zijn alle werkzaamheden afgerond en wordt het park weer volledig opengesteld.