Nieuwe bruggen over het Zuiddiepje
18-09-2020

Nieuwe bruggen over het Zuiddiepje

Aan het riviertje Zuiddiepje, een zijtak van de Maas dat achter het Eiland van Brienenoord stroomt, liggen volgend jaar twee nieuwe bruggen. Het Eiland van Brienenoord wordt heringericht en dat biedt de gelegenheid om het eiland beter bereikbaar te maken en aan te laten sluiten op het Rondje Stadionpark.
 

Eiland van Brienenoord - Marcel Walravens_Arnoud Verhey

Geen eenvoudige klus

De vijftig jaar oude Zuiddiepjebrug wordt begin volgend jaar vervangen door een nieuwe brug die speciaal geschikt is voor wandelaars en fietsers. Iets verderop ter hoogte van de Kreeksehaven komt een beweegbare ophaalbrug. Daar wordt momenteel flink gebouwd en krijgt de brug al min of meer zijn vorm.

‘Het lijkt een eenvoudige klus, maar niets is minder waar.’, vertelt Marcel Walravens. ‘Het eiland is een voormalig NAM-terrein en naast de achtergebleven objecten, ligt er een zinker diep in de bodem onder het Zuiddiepje. Die zinker is eerst exact in kaart gebracht, voordat we op circa 75 cm afstand een stalen buispaal, van 70 cm doorsnede, de grond in hebben geslagen.’, legt de projectleider uit.

Een nieuwe beweegbare brug

De nieuwe brug is slank van vorm, maar stevig en zwaar genoeg wanneer een 30 ton wegende brandweerwagen eroverheen moet rijden. Het Zuiddiepje is niet heel breed en deze brug moet ruimte bieden aan de binnenschepen die zand en grind vervoeren voor de Rotterdamse Beton Centrale. De binnenschepen zijn maximaal 110 meter lang en zo’n 11 meter breed.

‘De palen staan zo in het water dat de schepen als het ware in een fuik terechtkomen, waardoor ze precies door het beweegbare deel van de nieuwe brug varen, met een vrije doorvaartopening van 14,5 meter breed. Het invaren van het beweegbare deel staat voor het najaar gepland. Dat blijft altijd een spannend moment. En weet je, met het zand en grind dat de schepen hier aanvoeren, daar is het beton voor De Rotterdam van gemaakt, grappig idee toch.’, besluit Walravens energiek.

Meer weten?
Wil je meer weten over de ontwikkelingen van het het Eiland van Brienenoord, bekijk de nieuwsbrief. Benieuwd naar de bouw? Je kan het live volgen via een webcam.