Ga naar content (Ga naar content)

30-05-24

Hoe het was: zwemmen bij Mallegat

Stadionpark ligt deels in Feijenoord en deels in IJsselmonde en heeft hart voor wat er speelt in de hele omgeving. Een nieuw stuk stad maak je niet zonder je verleden te kennen. Daarom werken we samen met mensen en organisaties die daar meer over weten en mooie verhalen kunnen vertellen. Wist je dat er vroeger zwembaden óp de Maas lagen? Pieter Termeer vertelt over zwemmen bij het Mallegat.

In de jaren 60 en 70, als de zomers erg warm waren, had je als kind van Rotterdam Zuid de keuze uit twee buitenzwembaden: die bij Mallegat of de Maaskade. Dat waren baden die als een soort vlot in de Maas dreven. Ondanks de warmte was het water donker en koud. Onder streng toezicht kon je daar in het water plonzen. De jongens en meisjes gingen er op de step of fiets er naartoe, of nog luxer met tramlijn 3 en 9. Het ritje kostte 13 cent. 

Apart geurtje

Mallegat lag achter de gasfabriek. Daar werd cokes omgezet in gas voor de huishoudens die op gas stookten. In mijn herinnering hing er altijd een vreemde geur. Ja, geuren die rook je wel op Zuid. De fabriek van Nestlé, Van den Bergh en Jurgens Margarine en niet te vergeten de Quaker Oats (Meneba). Het mouten van het graan in de Oranjeboom Brouwerij was ook zo’n goed voorbeeld: als die geuren zich mengden met de wind, rook het wel heel apart. In de villa naast de cokes- en gasfabriek woonde rond 1930 een toen bekende schrijfster en journalist - Annie Salomons - bij haar ouders in. 

Jongerencentrum en ratten

De gasfabriek was met zijn koepels en gasopslag een baken in de wijk en in andere wijken. Na de ontdekking van het aardgas kwam daar een eind aan. In de jaren 80 en 90 zat er een jongerencentrum. Zo werden er kleine muziekfestivals georganiseerd die druk werden bezocht. Met een nog jonge Herman Brood en zijn Wild Romance, die trokken natuurlijk een groot publiek. 

Het zwembad Mallegat werd toen al niet meer gebruikt. Het was gesloten omdat mensen de ziekte van Weil hadden gekregen. Een bacterie die wordt verspreid via de urine van ratten, die wil je liever niet binnenkrijgen! Het zwembad aan de Maaskade had een betere reputatie maar ook dat ging sluiten. De opvolgers zoals het Sportfondsenbad op Zuidplein boden betere kansen voor de jeugd. 

Luieren langs het water

Ook nu gaat het gebied weer op de schop. De Koepels is nieuw leven ingeblazen en er komt een grote woontoren naast. Er komt een nieuwe brug richting Kralingen en het Getijdenpark Brienenoord, in 2025 start de aanleg van Getijdenpark Brienenoord. Over een tijd kan je op en langs het water lekker luieren. Een optimist vertelde mij dat je niet gek moet opkijken als je ook hier in Feijenoord of IJsselmonde een zeehond ziet!

Leeszaal Vreewijk

Pieter Termeer is de oprichter van Leeszaal Vreewijk, dé plek om boeken uit te zoeken en in te leveren. Hier kun je lekker met je neus in de boeken wegdromen, andere mensen ontmoeten en zo nu en dan een lezing bijwonen. Je vindt de leeszaal op de Groenezoom 275 b.

Foto 1: Stadsarchief Rotterdam, Ary Groeneveld
Foto 2: Stadsarchief Rotterdam

Lees meer...

Terugblik_2022.png

Terugblik op een bewogen 2022

Terugblik op een bewogen 2022.

Lezen (Terugblik op een bewogen 2022)
whsp96975.jpeg

Nieuwe Zuiddiepjebrug

Nog eventjes en je kunt over de nieuwe Zuiddiepjebrug naar het Eiland van Brienenoord toe.

Lezen (Nieuwe Zuiddiepjebrug)
afsluiting_roseknkoop.jpg

Volgende fase Roseknoop: hele kruising half jaar dicht

Afgelopen maandag 1 mei was het zover: de afsluiting van het Varkenoordseviaduct en een deel van...

Lezen (Volgende fase Roseknoop: hele kruising half jaar dicht)
bhopeningLaanopZuid21.jpg

Laan op Zuid en Varkenoordseviaduct weer open!

Volle trams en toeterende auto’s op de Laan op Zuid en het Varkenoordseviaduct! Sinds maandag ...

Lezen (Laan op Zuid en Varkenoordseviaduct weer open!)

Nieuwsbrief

Stadionpark wordt het kloppend hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!

Inschrijven