23-11-22
Naast sporten en wonen zorgt veel natuur en groen dadelijk voor prettig wonen op de Sportcampus. Groene Scheggen heet dit groene inrichtingsplan, dat nu definitief is. Een aantal Sportdorpers heeft flink meegedacht. Daar zijn we heel blij mee! Het resultaat mag er namelijk zijn.
Park ontwerp
In 2020 is het park tussen de Feyenoord Academy en de Sportcomplex Olympia opgeknapt
Het park is veranderd van een afgesloten groengebied naar een vrij toegankelijk park met heldere paden die de verschillende sportvoorzieningen met elkaar verbinden. Er zijn veel waterpartijen, brede oevers en zitplekken bijgekomen. Er is veel ruimte voor natuur, bomen en sport in het park. Onlangs zijn de boulerkeien toegevoegd aan het park.
In het ontwerp wordt het park doorgetrokken tot aan de Coen Moulijnweg. Straks kan men wandelen en fietsen tot aan de Kuip. Om dit te realiseren komt er een nieuwe brug die hetzelfde ontwerp heeft als alle andere bruggen binnen de Sportcampus. Tevens komt er een flauwe hellingbaan om het hoogteverschil op te lossen met de Coen Moulijnweg. Daarnaast komt er nog een extra verlicht fiets- en wandelpad naar de Olympiaweg. Daarmee wordt dit gebied beter ontsloten voor de sporters en andere gebruikers.
Bekijk het inrichtingsplan De Groene Scheggen.
Bomen rooien
We beginnen eerst met de aanleg van het groen tussen de Coen Moulijnweg richting de sportvelden. Het pittige hoogteverschil tussen de Coen Moulijnweg en het bouwterrein wordt sterk verkleind.
Bij het Van Zandvlietplein is eerder dit jaar een inrit gemaakt, die nu nog niet in gebruik is. Later wordt deze inrit naar de nieuwbouwwijk doorgetrokken. Helaas moeten hierdoor wel meerdere bomen worden gerooid. We hebben hierover goed met De Bomenridders gesproken. In het park komen dezelfde soort bomen terug en ook andere soorten om de biodiversiteit te versterken. Vervolgens wordt er grond aangebracht om het hoogteverschil geleidelijk af te laten lopen naar de komende woonwijk. In een latere fase, na de bouw van de eerste 500 woningen, wordt ook het groen tussen Stadionlaan en de sportvelden aangelegd.
Steenmarter
De grote populieren langs de Coen Moulijnweg en de houtwal langs de atletiekbaan blijven behouden en in het ontwerp worden takkenrillen toegevoegd. Dit is nodig om de steenmarter een plek te geven in het park. In het ontwerp worden ook elzenbosjes en inheemse bosjes toegevoegd. Deze dienen als schuilgelegenheid voor de steenmarter en de andere dieren in het park.
Rondje Stadionpark
Het park en de route in het park is onderdeel van de vijf kilometer recreatieve route door heel Stadionpark. De route is herkenbaar zoals ook in Park de Twee Heuvels, Kreeksehaven, Eiland van Brienenoord. Vanuit de rug-aan-rug banken op typerende Rondje Stadionpark asfalt kan men naar de sportvelden van Feyenoord kijken. Langs het Rondje komt een natuurlijke speelplek waar kinderen kunnen spelen. Naar aanleiding van gesprekken met bewoners is er een extra pad toegevoegd die los ligt van het Rondje, zodat je ook het asfalt kunt verlaten om een alternatieve route te lopen.
De verlichting bestaat uit Dimverlichting, zoals langs de gehele route.
De scholen ontsloten
Een belangrijk onderwerp is de ontsluiting van de middelbare scholen aan de rand van het park. Het ontwerp van de buitenruimte van de schoolpleinen en de ingangen van de fietsenstallingen zijn integraal ontworpen met het park. De fietsen en scooters worden allemaal onder de scholen geparkeerd en tussen de school en in het park komt een vijverpartij. De schoolpleinen liggen hoger dan het park, zodat er geen hekken geplaatst hoeven te worden. Zo ontstaat er samenhang en harmonie tussen park en school.