23-08-2019

Gloednieuw complex voor Feyenoord

Zaterdag 24 augustus is het zover. Na jaren van voorbereiden en bouwen is de gezamenlijke thuishaven van Feyenoord Academy (FA) en Sportclub Feyenoord (SC) een feit. De nieuwe accommodatie van de Feyenoord jeugdopleiding en de Feyenoord amateurtak is onderdeel van de Sportcampus van het Stadionpark. Zaterdag 24 augustus opent het complex zijn deuren voor het publiek. 

"Vanaf zaterdagochtend zijn nieuwsgierigen hier van harte welkom om een kijkje te nemen,” vertelt Judith Vermulst namens Feyenoord Academy. “Vanaf 11.00 uur zijn er rondleidingen op het terrein, en er wordt natuurlijk gevoetbald. Om 12.00 uur speelt Feyenoord Onder 17 tegen AEK Athene de openingswedstrijd op het hoofdveld. Om 14.30 uur speelt Feyenoord Onder 19, het elftal van Dirk Kuyt, tegen Almere Onder 19. Het belooft ook nog eens mooi weer te worden, dus we verwachten veel belangstellenden.”

Het state-of-the-art complex is voorzien van 2 kunstgrasvelden en 3 hybride grasvelden. De hybride velden bestaan uit een combinatie van natuurgras en ‘High Performance Fiber’: kunstgrasvezels die 18 cm diep in het veld zijn geïnjecteerd. Dankzij dit materiaal kunnen de velden veel vaker worden gebruikt dan op het oude Varkenoord, waar de jeugd van Feyenoord tot nu toe trainde.

Videotorens en fitnessfaciliteiten

De velden zijn uitgerust met grote videotorens, waar alle trainingen en wedstrijden kunnen worden gefilmd. In die torens komt het videoteam te werken, dat er de videobeelden kan coderen en analyseren. Daarnaast worden de velden verlicht met lampen van 500 lux sterk, 300 lux meer dan een normale lamp. Het hoofdgebouw telt 17 rood-wit-zwarte kleedkamers, voor zowel de amateurs als de jeugdteams, en bevat een topsportrestaurant en spelerslounge. Daarnaast is er ruim 300 m2 aan fitnessruimte, bijna 2 keer zo veel als op het oude Varkenoord.

Kleine voetballer

Grote stap vooruit

Ook voor alle toeschouwers en familie is het nieuwe complex een grote stap vooruit. Tegenover de sta-tribune heeft de overdekte Giovanni van Bronckhorsttribune zitplaats voor zo’n 1.000 toeschouwers. Ouders en supporters kunnen na de wedstrijd ontspannen in de nieuwe kantine van het gebouw.

Met de oplevering van het FASC-complex is de Sportcampus van Stadionpark in fysieke zin zo goed als voltooid. Sander Geenen van de gemeente, die de ontwikkeling van het hele Stadionpark leidt, vertelt: “Ook andere sporten dan voetbal krijgen hiermee een nieuw complex; denk aan hockey en straks bijvoorbeeld beachvolleybal. En niet alleen topsport, ook de breedtesport krijgt hier de ruimte.”

Sportparticipatie

“Daarmee beantwoorden we aan de gemeentelijke doelstellingen om het bewegen van de Rotterdammers, met name op Zuid, te stimuleren. Het ledental bij Sportcomplex Olympia is al meer dan verdubbeld in de laatste 2 jaar. En deze mijlpaal, met dit nieuwe complex, zal nog meer inwoners trekken. Een succes voor onze sportwethouder Sven de Langen, die sportparticipatie hoog in het vaandel heeft staan.” De resterende ruimte op de Sportcampus zal over enige jaren benut worden voor woningbouw: het toevoegen van woningen is een belangrijke opgave voor Rotterdam. De groene, sportieve omgeving in de noordoostelijke hoek van het gebied leent zich hier uitstekend voor.

Ambities Feyenoord

“Met het FASC-complex, de eerdere realisering van het Feyenoord (prof)trainingscomplex ‘1908’ en in 2024 het nieuwe Feyenoordstadion, voorzien we Feyenoord met heel Rotterdam in alle fysieke randvoorwaarden. Nu moet de bal het werk gaan doen!”

Beeld: Feyenoord

Foto's : Feyenoord Media

HEADERFOTO - Contact1THUMBNAILS - Specialisaties - VideonanalyseTHUMBNAILS - Specialisaties - (mentale) begeleidingTHUMBNAIL - Specialisaties - StudieTHUMBNAIL - Specialisaties - Performance en medischHEADERFOTO - SpecialisatiesTHUMBNAIL OF HEADER - Teams programma en uitslagen - Veldfoto algemeen1