Ga naar content (Ga naar content)

28-06-24

Geluidsafspraken met stadion De Kuip

Onderdeel van het masterplan Feyenoord City 2.0 zijn de geluidsafspraken met stadion De Kuip. Rondom het stadion zijn woningen gepland. Om die geluidsovereenkomst was de afgelopen tijd best wat te doen bij politieke partijen, de media en Rotterdammers. Wat houdt de geluidsafspraak in?

Projectmanager Wilco Verhagen legt uit: ‘In het masterplan staan in de omgeving van De Kuip woningen gepland om te bouwen. Ruimte is schaars in Rotterdam, dus die moeten we goed en slim gebruiken. Rond het stadion is die ruimte er. Tegelijkertijd moeten woningen aan voorwaarden voor geluid voldoen. Dat bleek heel moeilijk te zijn met het geluid van concerten, waardoor er dan zware isolatie voor de woningen noodzakelijk is. We hebben met De Kuip afgesproken dat er vanaf 2026 geen concerten meer komen. Om dat te compenseren ontvangt De Kuip € 11,8 miljoen, voor de inkomsten die ze mislopen. De gemeente verdient dat terug door de verminderde kosten voor de isolatie van de woningen en de hogere prijs die de gemeente daardoor ontvangt van de projectontwikkelaars. Dat hebben we door externe bureaus laten doorrekenen en adviseren. Zonder deze afspraak zou het verliesgevend zijn. Hiermee kunnen we meer woningen toevoegen én met veel betere kwaliteit.’

Minder geluid, meer en betere woningen

Bij concerten wordt de geluidsnorm voor woningen overschreden. Vooral de bastonen geven te veel geluid. Wilco: ‘Dan moeten de woningen op zo’n manier worden geïsoleerd om te zorgen dat binnen in de woningen er nog een draagbare situatie is. Deze isolatie leidt tot hogere bouwkosten, waarmee de woningbouw financieel onhaalbaar wordt en de gebiedsontwikkeling voor de gemeente verliesgevend wordt. Daarbij neemt de woonkwaliteit sterk af met voorzetgevels, beperkte ramen en weinig daglicht. Dat wil je de nieuwe bewoners niet aandoen. Je wilt juist dat het heel comfortabel en aantrekkelijk is om hier strakjes te kunnen wonen.’

Grondprijs

Door de geluidsafspraken hoeven projectontwikkelaars de nieuwe woningen minder intensief te isoleren. De woningen hebben een hogere kwaliteit. Door deze afspraken wordt de grondprijs hoger waardoor ontwikkelaars meer aan de gemeente Rotterdam betalen. De ontwikkelaars betalen dus indirect mee aan de geluidsafspraken en dit kost daarmee de gemeente uiteindelijk geen geld. 

Lees meer...

DAVIDROZING_DSC5427__12MB.jpg

Buurthubs deelvervoer

Met de fiets, scooter of lopend kun je altijd langs de werkzaamheden van de Roseknoop. Wel vaak ...

Lezen (Buurthubs deelvervoer)
Schermafbeelding_2022-01-05_om_14.25.51.jpg

Toekomst Feyenoord City

In de afgelopen periode is duidelijk geworden dat tot aan de zomer van 2022 de Feyenoord-organis...

Lezen (Toekomst Feyenoord City)
whsp97262.jpeg

Bouw gasontvangststation

De bouw van het nieuwe Gasontvangststation is zo goed als klaar. Stedin geeft nu het stokje over...

Lezen (Bouw gasontvangststation)
Ontwerp_zonder_titel-9.png

Een jaar Renovatie Roseknoop

De renovatie van de Roseknoop is een jaar bezig. Kijk vanuit de lucht naar de werkzaamheden.

Lezen (Een jaar Renovatie Roseknoop)

Nieuwsbrief

Stadionpark wordt het kloppend hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!