Even een totempaal zagen
26-05-2021

Even een totempaal zagen

Van zagen krijgt de creatieve Anton Klijnsmit veel energie. Om een boomstam van drie meter hoog tot een fraaie totempaal te zagen verblikt of verbloost hij intussen niet meer.
 

Denkwerk

De voormalig boomverzorger geeft leiding bij de gemeente Rotterdam aan een ploegje boominspecteurs. Elke dag is Klijnsmit met de bomen van Rotterdam in de weer. Wat er aan bomen gekapt wordt, moet ook weer worden aangeplant. Hij onderzoekt de locaties waar nieuwe bomen komen. En zorgt ervoor dat ze zoveel ruimte krijgen dat ze veel beter kunnen groeien en niet 20 maar tot wel 80 jaar oud kunnen worden. Daarbij ligt er een opdracht om 20 hectare groen in de stad aan te leggen. Veel denkwerk dus.

Zaagbroek

Vijftien jaar geleden begon het te knagen. Klijnsmit zat door zijn werk te veel in zijn hoofd. Hij wilde weer buiten zijn, de natuur in en zagen! Klijnsmit: “Op zaterdag de zaagbroek aan en met de kettingzaag iets maken. Dat ging best leuk. Ik werd zo fanatiek dat ik aan Europese wedstrijden chainsaw carving, ofwel kettingzaagkunst, ben gaan meedoen. Je krijgt dan een open opdracht om van een immens blok hout met je kettingzaag een beeld te maken. Met zo’n zaag heb je het gemotoriseerde voordeel om snel te werken. Want een wedstrijd heeft natuurlijk een tijdslimiet. Het lijkt simpel, maar het is complex. Alles moet kloppen, het ontwerp, details die je met een guts en klopper moet bewerken. Zo ben ik uiteindelijk professioneel beeldhouwer geworden. Verkoop intussen mijn werk aan bedrijven zoals Staatsbosbeheer en aan particulieren die iets moois voor in hun tuin willen hebben.”

Schotse hooglander

Sinds kort maakt hij ook beelden voor Rotterdam. Zoals de totempaal voor speeltuin De Blije Bij op het eiland van Brienenoord. “Die totempaal is een aardig object”, grijnst hij nuchter. “Die is 360 graden bewerkt en heb er allemaal dieren in gezaagd. Bovenop de kop van een Schotse hooglander. Die lopen normaal gesproken over het eiland. De horens waren best lastig om te maken, op de kruin zit een pluk haar. De kop is hol vanbinnen, zo kunnen vleermuizen mooi in en uit vliegen.”
Op het Cor Kieboomplein is eind juni nieuw werk van hem te zien. Daarover later meer.

Totempaal Brienenoord Eiland met Anton Klijnsmit