Ga naar content (Ga naar content)

03-10-24

De Bever in de Beverwaard

Stadionpark ligt deels in Feijenoord en deels in IJsselmonde en heeft hart voor wat er speelt in de hele omgeving. Een nieuw stuk stad maak je niet zonder je verleden te kennen. Daarom werken we samen met mensen en organisaties die daar mooi over kunnen vertellen. Dit keer weer een verhaal van Stichting Streekarchief Eiland IJsselmonde. 

Foto: Stadsarchief Rotterdam
Luchtopname uit 1983 van de nieuwbouw in Beverwaard

 

De wijk Beverwaard grenst aan de westzijde aan de A16, aan de noordkant aan de Nieuwe Maas en aan de oostkant met de gemeentegrens van Ridderkerk die precies over het Dijkje (vroeger Bolnesser Dijkje genoemd) loopt. Door zijn opvallende vorm kreeg het gebied van zo’n 170 hectare ook wel de bijnaam ‘het puntzak-gebied’.

Bron: Nieuwe Schiedamsche Courant, 2 maart 1966
 

Cornelis Verolme, een grote scheepswerfmagnaat, wilde er in zijn expansiedrift ooit een haven graven, de Puntzakhaven, maar na de neergang van de scheepsbouwer besloot de gemeente Rotterdam er een woonwijk van te maken: De Beverwaard. 

Afbeelding: Wapen van IJsselmonde
 
What’s in a name!

De naam van de in de jaren tachtig gebouwde woonwijk (na de Veranda één van de nieuwste wijken van IJsselmonde) is terug te voeren naar de bever die prijkt op het oude ambachts- en gemeentewapen van IJsselmonde. De bever was ook te vinden op het familiewapen van de familie Van Beveren, ambachtsheren en -vrouwen van West-IJsselmonde van 1633 tot aan 1700. Bij de samenvoeging van de ambachten van West- en Oost-IJsselmonde in 1743 werden ook de wapens gecombineerd en kwam de bever op het nog steeds veel gebruikte wapen van IJsselmonde terecht. 

In de gorzen (buitendijks aangeslibd land) langs de Maas kwamen de dieren vroeger heel veel voor. Daar kwam dan ook waarschijnlijk de inspiratie voor het familiewapen van Van Beveren vandaan.

Een waard (of weerd) is een oude naam voor een vlak landschap in een rivierengebied. Waarden ontstaan onder invloed van rivieren en zijn daar geheel of gedeeltelijk door omgeven. De waarden worden tegen deze waterlopen beschermd door rivierdijken. De naam Beverwaard herinnert ons zo aan de bevers en het rivierengebied van vroegere tijden. 

Overigens is de bever geen verleden tijd meer, inmiddels zijn er weer bevers gesignaleerd op het Eiland Van Brienenoord!

Lees meer...

bhMasterplanFeyenoordCity07.jpg

Grote interesse Rotterdammers masterplan Feyenoord City 2.0

Kan je nog wel parkeren bij het stadion? Wordt er gebouwd in het Varkenoordsepark? Zijn de nieuw...

Lezen (Grote interesse Rotterdammers masterplan Feyenoord City 2.0)
FC_Waterkant_Impressie_01.jpg

Save the date! Openbare vergadering Quality-team Feyenoord City

Kom vrijdagmiddag 15 december naar de openbare vergadering van Quality-team Feyenoord City

Lezen (Save the date! Openbare vergadering Quality-team Feyenoord City)
436408390_3748290568830225_399336548763000_n.jpg

Expositie ‘Vensters naar het verleden’

Verhalenverteller Pieter Termeer schetst in meerdere verhalen het leven op Zuid zoals het vroege...

Lezen (Expositie ‘Vensters naar het verleden’)
RSCW_Recap_22_ALL_12_van_194.JPG

Street culture hoofdstad Rotterdam viert feest

Rotterdam is dé street culture stad van Nederland. En in september wordt dat uitgebreid gevierd...

Lezen (Street culture hoofdstad Rotterdam viert feest)

Nieuwsbrief

Stadionpark wordt het kloppend hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!

Inschrijven